Proiectul propus se inscrie in prevederile Directivei Nitraţilor 91/676/EEC privind protectia apelor impotriva poluarii cauzate de nitrati din surse agricole si in prevederile Directivei Cadru a Apelor 2000/60/EEC, ce urmareste atingerea starii bune pentru toate apele pana in 2015.
Ambele directive reprezinta un element important in Politica Agricola Comuna (Cross Compliance), ce a fost adoptata de statele membre, inclusiv de Romania, avand practic ca scop implementarea unei legislatii nationale privind imbunatatirea conditiilor de mediu, a managementului terenurilor cultivate si a standardelor de calitate.
Proiectul are legatura cu Actiunea COST 869 -Optiuni de reducere a pierderilor de nutrienti in apele subterane si de suprafata, institutiile partenere in proiect fiind implicate in reteaua de lucru a actiunii mentionate. Proiectul are ca scop identificarea principalelor bazine hidrografice si principalele tipurile de sol din aceste bazine ale Olteniei, stabilirea zonelor vulnerabile la poluarea cu nitrati, fosfor şi potasiu, cuantificarea pierderilor de sol si elemente nutritive la hectar de teren in panta, stabilirea unei metodologii de diagnoza a zonelor cu risc crescut de transfer a nutrientilor in apele de suprafata si subterane, stabilirea celor mai eficiente metode si tehnologii agriculturale menite sa minimizeze pierderile de nutrienti provenite din activitati agricole.
8/2012 Amplasarea unui dispozitiv experimental pentru cuantificarea scurgerilor lichide si solide si a pierderilor de nutrienti pe solurile in panta dintr-un bazin hidrografic
9/2012 Cuantificarea pierderilor de sol si elemente nutritive
10/2013 Elaborarea de recomandari pentru reducerea pierderilor de nutrienti