D.P.P.D. Universitatea din Craiova
 
Portalul Departamentului pentru Pregatirea Personalului Didactic - Universitatea din Craiova  
 
rom   fra   eng
 





















Proiecte si programe educationale pentru adolescenti tineri si adulti -
autor Maciuc Irina(coord), Vali Ilie, Mihaela Alexandrina Popescu, Ecaterina Sarah Frasineanu, Florentin Remus Mogonea, Mihaela Aurelia Stefan, Florentina Mogonea, Claudiu Marian Bunaiasu


Coperta 1
Coperta 4
  
   În contextul unei societăți caracterizate prin schimbare, rapiditate, explozie informațională, progrese științifice, se conturează multiple direcții de restructurare a realității educaționale, printre care menționăm:
    -renunțarea la enciclopedism (caracterul informativ al procesului de învățământ) și accentuarea dimensiunii formative(achiziționarea unor instrumente, abilități, dezvoltarea de capacități, atitudini, valori)
    -extinderea educației pe întreaga durată a vieții; educația nu mai poate fi restrână în timp la o singură perioadă (cea școlară)
    -perfecționarea continuă a dezvoltării personale și profesionale;
    -introducerea unor noi tipuri de educații;
    -îmbunătățirea gradului de coordonare a politicilor și de adaptare la condițiile specifice, prin intermediul programelor și parteneriatelor educaționale în plan local, regional, național și internațional;
    -încurajarea managementului programelor educaţionale, ca domeniu strategic al formării iniţiale şi continue a managerilor şcolari şi cadrelor didactice.
    Extensia educaţiei în toate sferele existenţei şi vieţii socio-umane şi pe parcursul întregii vieţi a individului a condus la înlăturarea mentalităţii că educaţia se realizează doar prin intermediul instituţiilor şcolare. Se cere integrarea într-un sistem unitar a tuturor formelor de educaţie (formală, nonformală, informală). Cu alte cuvinte, educaţia permanentă este o dimensiune a societăţii actuale, este un element esenţial în depăşirea problemelor vieţii contemporane. Este şi motivul pentru care subliniem, în lucrarea de faţă, ideea de educaţie permanentă ca principiu pe care se bazează organizarea globală a sistemului educaţional.
    Conceptul de educaţie permanentă interferează cu alte sintagme operaţionalizate în plan teoretic-explicativ, dar şi practic-aplicativ. De aceea, pe parcursul acestei lucrări, accentul va fi plasat şi pe aspecte ce ţin de: învăţare de-a lungul întregii vieţi (lifelong learning), educaţie globală, educaţia adulţilor ş.a.
    Regândirea sistemelor de educaţie în termeni de învăţare continuă, de adaptare la schimbare, de integrare a tuturor influenţelor educaţionale, într-un proces coerent şi convergent a impus constituirea unor noi tipuri de educaţie. Din acest punct de vedere, lucrarea încearcă să surprindă şi să evidenţieze cum finalităţile, conţinuturile noilor educaţii (educaţia prin teatru şi sport, educaţia antreprenorială, educaţia multiculturală, educaţia interculturală, educaţia pentru dezvoltarea comunitară, educaţia pentru cetăţenie europeană, educaţiei ecologică ş.a.) propun un demers de regândire a curriculumului.
    Pentru a răspunde problemelor lumii contemporane, soluţiile eficiente nu se găsesc în angajări secvenţiale, ci e nevoie de o viziune holistică în abordare. Din acest considerent, în intenţia noastră, prezenta lucrare are în vedere implicaţiile educaţiei globale asupra conceperii curriculumului şcolar, abordarea temelor cross-curriculare în cadrul proiectelor integrate.
    Reforma învăţământului românesc, în scopul implementării strategiilor, mecanismelor şi procedurilor de eficientizare a descentralizării curriculare şi instituţionale, se axează pe proiectarea şi managementul programelor educaţionale, ca domeniu strategic al formării iniţiale şi continue a managerilor şcolari şi cadrelor didactice.
    Astfel, atragem atenţia, prin intermediul acestei lucrări şi asupra managementului prin proiecte şi programe educaţionale, ca demers de facilitare a întregului proces de descentralizare instituţională şi curriculară, din perspectiva unui rol şi loc reconsiderat al unităţii şcolare în societate: nu numai o instituţie consumatoare de resurse, ci una care identifică, atrage, generează şi coordonează resurse de orice tip.
    Una dintre direcţiile eficiente de absorbţie a resurselor constă în încurajarea programelor şi parteneriatelor educaţionale în plan local, regional, naţional şi internaţional.
    În sinteză, lucrarea de faţă îşi propune să atragă atenţia asupra problematicii educaţiei permanente, cu accent pe încurajarea proiectelor şi programelor educaţionale pentru adolescenţi, tineri şi adulţi.
    Sintagmele-cheie pe care se fundamentează cadrul teoretic şi metodologic sunt: educaţia dincolo de zidurile şcolii, formele şi domeniile educaţiei, proiectarea şi managementul programelor educaţionale, tipuri de educaţie complementară, programe şi parteneriate educaţionale, psihopedagogia timpului liber, socializare şi dezvoltare personală în adolescenţă, educaţia la vârsta a treia.
    Lucrarea se adresează studenţilor-viitori profesori, interesaţi de problematica educaţiei permanente, de formarea ca educatori care vor interacţiona cu elevi/studenţi, părinţi (tineri, adulţi, persoane de vârsta a treia), dar şi tuturor celor interesaţi de problemele actuale ale educaţiei (elevi, profesori, consilieri, pedagogi, manageri şcolari etc.).

Autorii
__________________________

Pedagogia diferențiată pe vârste
-Volumul I-
Copilul înainte de intrarea în școală

autor Irina Maciuc


Coperta 1
Coperta 4
  
   Lucrarea de față, destinată formării specialiștilor în domeniul educației, se compune din două părți, prima fiind dedicată educației timpurii, de la naștere până la intrarea în școală a copilului. Partea a doua se centrează pe problemele preadolescentului și, mai ales, pe educația adolescentului.
    Adaptarea educației la particularitățile copiilor mici și foarte mici presupune un efort în plus, deoarece vârstele timpurii sunt caracterizate prin plasticitate, fluiditate, nivel înalt al schimbării. Acestora li se adaugă schimbările determinate de politica educației timpurii, o politică globală, în permanentă (re)configurare, cu implicații majore pentru structurile și conținuturile învățământului actual.
Autoarea
__________________________

Pedagogie I
Repere introductive

- autor Irina Maciuc


Coperta 1
Coperta 4
  Argument
     Știință a fenomenului educațional global, pedagogia s-a dezvoltat în cadrul unor pattern-uri suficient de deschise pentru a-i asigura evoluția. Ea a păstrat de-a lungul timpului o permanentă legătură cu practica, mulți considerând, de altfel, că pedagogia este o teorie practică și, în bună măsură, o artă a educației.
    Pe de altă parte, fluctuațiile pedagogiei sub "teroarea" diverselor sisteme, noi teorii și abordări, sunt ușor perceptibile.
    Astăzi, pulverizarea domeniului de studiu se impune cu evidență. Psihologia educatiei, sociologia educatiei, filosofia și axiologia educației, epistemologia și logica educației etc. explorează noi zone de semnificații în domeniul educațional, introduc noi accepții și o nouă terminologie. Astfel, multe, dacă nu toate vechile concepte ale pedagogiei clasice, primesc prin reformulare alte înțelesuri.
    În acest context este legitimă întrebarea: Ne apropiem oare vertiginos de sfârșitul ideii de știință unică a educației ca fenomen global? Scepticismul de bun simț, pragmatismul curent, ca și pedagogii, desigur, susțin că nu. Există multe argumente în favoarea ideii de știință generală a educației, dar cel mai concludent ni se pare cel ce rezultă din însăși o logică imanentă a educației ca practică socială. Cei care educă au nevoie de o viziune ordonatoare asupra unei relații complexe și proteiforme, iar diversele puncte de vedere și abordări nu sunt întotdeauna în măsură să aducă limpezirile necesare practicianului. Deși categoric perfectibilă, ca ansamblu de reflecții asupra activității practice de formare a omului, o știință unică asupra educației ar putea oferi bazele necesare înțelegerii, studierii și continuei evoluții în acest domeniu. O știință generală și/sau de sinteză a educației, o știință care să o ia inflexibil de la capăt, în pofida hipertrofiei criticii, o știință care se reface, se reconstruiește necontenit, este necesară. Un ciclu pare să se încheie însă pentru a se deschide unei noi virtualități. Ceea ce îi conferă pedagogiei, odată mai mult, calitatea de știință. O știință care permite abordarea integrativ-sistemică, interdisciplinară și holistică a educației, în contextul proceselor de specializare și "hibridare" care au loc de altfel în toate științele sociale, este o știință vie, acordată timpului și schimbărilor din societatea postmodernă. Diversitatea obiectului de studiu și întâlnirile tot mai frecvente cu alte discipline reprezintă evoluții specifice stadiului actual de dezvoltare a științelor în general.
     Este cert că profesioniștii educației au avut și vor avea mereu nevoie de raportarea la un sistem ordonat de teorii, de valori care să le permită accesul la adevăr, la producerea și descoperirea de sensuri și semnificații în câmpul deschis al educației, al practicilor educaționale. Nevoia de educatori reflexivi, care să dispună de referențial/referențiale, care să fie conștienți de finalitățile, condițiile și factorii ce intervin în actul educațional, capabili să evalueze pertinent valoarea programelor și metodelor, organizarea instituțiilor educative și coordonarea eforturilor educaționale la nivel social, ca și propria activitate profesională, ține de domeniul evidenței.
     Credem, alături de foarte mulți alții, că este nevoie de o teorie integratoare, care să confere sens, altitudine și densitate relației/relațiilor educaționale. Fără o cultură pedagogică largă, educatorul se transformă într-un funcționar sau într-un meșteșugar. Nevoia de repere în educație se traduce, în planul cel mai abstract, în nevoia de a găsi sau de a elabora tezele fundamentale ale unui sistem de gândire despre educație.
Autoarea
__________________________

Pedagogie II. Repere ale instruirii
- autor Irina Maciuc


Coperta 1
Coperta 4
  
    Încercările de a identifica mecanismele învățării, de a descoperi reguli, prescripții, norme de acțiune eficientă în acest domeniu, ca și nevoia de ordine, de coerență în instruirea/educarea copiilor și tinerilor, au determinat apariția procesului de învățământ, a sistemelor educaționale și a profesioniștilor educației. În timp, programele de învățare au căpătat conținuturi specifice, s-au elaborat metodologii, tipuri de activități, materiale-suport, s-au structurat programe educaționale etc.
Autoarea
__________________________

STUDII DE PEDAGOGIE DIFERENTIATA, nr.3/2006, «Formarea profesorilor de religie»
- autori: Irina Maciuc(coord), Vali Ilie, Ecaterina Sarah Frasineanu, Florentin Remus Mogonea, Mihaela Aurelia Stefan, Florentina Mogonea, Claudiu Marian Bunaiasu


Coperta 1
Coperta 4
  
    În ansamblu, formarea profesorilor de Religie impune o implicare activă a formatorilor de profesori, orientarea concretă spre mediul școlar, informarea cu privire la curriculum, analiza critică constructivă a lecțiilor susținute efectiv în cadrul practicii pedagogice organizate.
    Pe plan general,Procesul Bologna aduce schimbări în formarea profesorilor de Religie: formarea bazată pe două cicluri de studii universitare și ideea de profesionalizare a carierei didactice.
    Perspectivele vizează analize de nevoi și preocupări de asigurare a calității la nivelul organizării masteratului psihopedagogic/didactic.
Autoarea
__________________________

Şcoala democraţiei şi formarea profesorilor -
- autori: Irina Maciuc(coord), Vali Ilie, Mihaela Alexandrina Popescu, Ecaterina Sarah Frasineanu, Florentin Remus Mogonea, Mihaela Aurelia Stefan, Florentina Mogonea


Coperta 1
Coperta 4
  
   Fundamentarea actului educațional pe nevoile de dezvoltare personală a elevilor, din perspectiva dezvoltării durabile și a asigurării coeziunii economice și sociale constituie o prioritate strategică în învățământul românesc.
    Pedagogii încadrează acest gen de preocupări în zona de studiu a educației/instruirii diferențiate.
Autoarea
__________________________

Studii de pedagogie diferentiata -
- autor Irina Maciuc


Coperta 1
Coperta 4
  
    În Romania, o nouă organizare pedagogică, reformare, pune în valoare posibilitatea unor parcursuri de instruire diferențiate și individualizate, pe fondul unor măsuri articulate în sistem. Aceste măsuri vizează organizarea activității de instruire pe cicluri curriculare și la nivelul proiectului școlii, al proiectului/contractului plurianual de studii, cu prevederi concrete privind urmărirea progresului individual. Cuvintele cheie ale schimbărilor operate de reforma curriculară în acest sens sunt: oferta școlii, curriculum la decizia școlii și curriculum diferențiat, schema orară și plaja orară, organizarea modulară a instruirii, proiectul personal și orarele centrate sau individualizate, contractul didactic etc.
    Într-o școală bine organizată, diferențele interindividuale nu reprezintă un argument pentru a izola elevul, pentru a-l "stigmatiza" ori "încarcera" pentru totdeauna într-o imagine/stare a sa la un moment dat, ci pentru a-l stimula și sprijini, prin mijloace adecvate, să se autodepășească. Un învățământ democratic nu transformă elevul în prizonierul propriei sale unicități. Democratizarea presupune o atitudine activă, constructivă în raport cu inegalitățile concrete, cu propriile posibilități. Fiecare va putea reuși în modul care-i este propriu, afirmându-și resursele personale și potențialul individual.
Autoarea
__________________________

Valorizarea diferenței în educație -
autor Irina Maciuc


Coperta 1
Coperta 4
  
   Lucrarea de față propune atenției trei "fețe" ale diferențierii educației, tratându-le într-o manieră distinctă și interdependentă totodată:
    - discriminarea pozitivă a diferenței în școală, cu mijloacele pedagogiei diferențiale;
    - formarea cadrelor didactice pentru practica diferențierii efective și pentru asumarea diversității în acțiuni de consiliere și orientare;
    - identitatea unor spații de formare a cadrelor didactice, marcată de instituții și personalități reprezentative, de un timp definit și diferențiator.
    Perspectiva generală din care sunt abordate problemele este aceea a celui direct implicat, o perioadă îndelungată de ani, în formarea inițială și continuă a cadrelor didactice.
Autoarea
__________________________

Pedagogie - Repere introductive
- autor Irina Maciuc


Coperta 1
Coperta 4
  Argument
    ... Lucrarea își propune să-i sprijine pe toți cei interesați, profesori/institutori sau viitori profesori/institutori etc., în încercarea de a fi mai aproape de înțelegerea unor concepte, teorii și tendințe fundamentale în știința de sinteză a educației. În esența ei, lucrarea conține note de curs, un curs de pedagogie care se adresează studenților viitori profesori. Cursul acoperă substanța a două module ale pregătirii acestora în cadrul facultății (formare inițială): Introducere în pedagogie și Teoria și metodologia curriculum-ului. După cum se va putea constata prin parcurgerea lucrării, aceasta conține sinteze teoretice și sugestii metodologice pentru studenți, tipuri de lucrări aplicative, teme de reflecție și întrebări, dar ea poate fi utilă și altor categorii de cititori: părinți, educatori mai mult sau mai puțin convenționali etc. Unele din temele specifice modulului Introducere în pedagogie beneficiază, în conformitate cu opțiunea autorului, de o prezentare extinsă, ca în cazul temelor: Conținuturi/dimensiuni ale educației, Medii instituționale. Sistemul educațional, Pregătirea educatorilor profesionăști.
    Pe baza înțelegerii unor concepte cum sunt conceptele de educație, fenomen educațional, situație educativă, influența educativă și factori educativi, relație educativă, acțiune educațională, intervenție educațională, doctrină pedagogică, discurs educațional etc. cititorii vor fi în măsură să-și precizeze sensul actual al noțiunilor de pedagogie, curriculum, sistem de educație, proces de învățământ, ideal educațional etc.
    În același timp, lucrarea își propune să prezinte linii de evoluție în dinamica raportului educație-societate, în contextul reformei educaționale în România, cu accent pe reforma sistemului educațional de învățământ și pe cea curriculară.
Autoarea
__________________________





 In octombrie se deschid cursurile postuniversitare
[...]


 Inscrierea la cursurile de zi se face
[...]


 Inscrierea la cursurile ID si FR
[...]


 

Contact   Legislatie   Istoric